środa, 1 sierpnia 2012

Coś na ząb: Lasagne i Ciasto Czekoladowe z owocami

W niedzielę (tydzień temu) stanęło przede mną zadanie przyrządzenia obiadu. Znalazłam w jednym z moich ulubionych czasopism idealny przepis i nawet znalazł się przepis na deser :) A więc postanowiłam przygotować wspaniałe włoskie danie: Lasagne. Smakowało wyśmienicie! Na deser do tego ciasto czekoladowe z owocami sezonowymi, w moim wykonaniu wykorzystałam borówki i maliny.



Lasagne

Skład:
- opakowanie płatów lasagne
-szklanka startego żółtego sera
- łyżka masła do formy
- 4 pomidory
Na sos: - pół kilo mięsa mielonego wołowego
- puszkę pomidorów bez skórki
- 2-3 średnie cebule
- sól, pieprz, bazylię lub oregano
- 2 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- 1/3 szklanki czerwonego wina
Na beszamel: - półtorej szklanki mleka
- 2 łyżki mąki 
- 2 łyżki masła
- gałka muszkatołowa






1. Przesmaż na oleju posiekane cebule oraz czosnek. Dodaj mięso, podsmaż. Wrzuć pomidory, wlej wino, podduś, aż się rozgotują i połączą z mięsem. Przypraw solą, pieprzem, bazylią lub oregano. 

2. Teraz beszamel: masło rozpuść na patelni, wsyp mąkę i zrób zasmażkę (powinna być biała). Wlewaj mleko, mieszając, aż sos nabierze jednolitej konsystencji. Dopraw gałką.

3. Płaty ciasta wrzuć na 3 minuty do posolonego wrzątku. Formę posmaruj masłem, układaj kolejno warstwy: płaty ciasta, beszamel, sos mięsny, starty ser i kolejny płat. Ostatnia warstwa musi być przykryta sosem i serem. Na wierzchu połóż plastry pomidorów. Piecz w 180 stopniach przez ok. 20 minut. 









Ciasto Czekoladowe z owocami
Skład:
- tabliczka dobrej gorzkiej czekolady
- pół kostki masła 
- pół szklanki mąki
- 4 jaja
- pół szklanki cukru
- dużą garść sezonowych owoców: malin, czarnych jagód, borówek itp.






1. Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Do miseczki wrzuć pokruszoną czekoladę i masło, postaw na garnku z gotującą się wodą. Mieszaj od czasu do czasu, aż wszystko się rozpuści. Odstaw na 5 minut, żeby nieco przestygło. 

2. Oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj, dodaj do masy czekoladowej wraz z mąką i wymieszaj. Białka ubij na pianę, w połowie ubijania dodaj cukier. Wymieszaj masę czekoladową z białkami, wylej do wysmarowanej masłem blachy. Posyp połową owoców.

3. Piecz około 40 minut, sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest wilgotne. Wyjmij, ostudź, posyp resztą owoców. 














Przedstawione przepisy pochodzą z miesięcznika Weranda Country. Bardzo wdzięczne czasopismo!




Ja tu o przepisach, słodkościach i innych, a wszyscy pewnie czekają na wyniki Candy! Ale niestety mam złą wiadomość :( Losowanie i wyniki będą jutro bądź pojutrze... Bardzo przepraszam za ten poślizg, ale bardzo dużo ostatnio pracuję, a w weekend zabawiłam nad morzem... :)


Pozdrawiam Was Smacznie! 
A. 


4 komentarze:

  1. same pyszności pozdrawiam ciepluteńko

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, mniam...ależ pyszności:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Ależ smaczniusio u Ciebie! Uwielbiam tę gazetkę! Buziaki! aga

    OdpowiedzUsuń
  4. lasagne to moja ulubiona potrawa. Mogłabym ją jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń