środa, 24 października 2012

Coś na ząb: Dżem z dyni

Witam Was serdecznie.
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić pyszny dżem z dyni. Okres dyniowy jeszcze trwa także myślę, że można zachować ich trochę na zimowe wieczory :) Takie słoneczko w słoiczku :)
Zapraszam:






Skład:
- 2kg dyni
- 350-450g cukru
- sok z cytryny
- 1 łyżka cukru waniliowego








1. Pokroić dynię w niewielką kostkę. Włożyć do garnka, dodać sok z cytryny i cukier.

2. Kiedy dynia zmięknie rozgniatamy ją na puree (ja robiłam to takim "tłuczkiem" do ziemniaków) i doprawiamy cukrem waniliowym.

3. Wkładamy dżem do gorących, wyparzonych słoików. Po nałożeniu, zamknąć, zakręcić i postawić do góry dnem aż wystygnie. Dla pewności polecam je na drugi dzień zagotować!

Mniam!











Dzisiaj tak bardzo szybko. Jutro będzie dłużej i będzie o...skrzyneczkach i Candy.
Zapraszam jutro :)


Pozdrawiam!
A. 

1 komentarz:

  1. Super drzemik wyglada yummy,musze wyprobowac koniecznie,dziekuje za przepis i serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń